Yaya Derneği Kuruldu

1988 yılında Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen Avrupa Yaya Hakları Bildirgesi’nde yazılı olan hakların daha yaygın bir şekilde yaşama geçip gelişmesi; ayrıca, kent içi yürüyüşün kentlilik bilinci çerçevesinde tüm kentliler açısından kültürel bir alışkanlığa dönüşmesini kolaylaştırmak amacıyla 16 Nisan 2018 tarihinde İzmir’de Yaya Derneği’ni kurduk.

Ali Rıza Avcan, Arzu Filiz Çıdamlı, Doğan Alper, Elif Birol, Erhan Öncü, Erol Akcan, Ertuğrul Barka, Eyüp Fatih Şimşek, Güldane Zekiye Şenol, Haluk Gerçek, Mahir Işık, Mahmut Eşitmez, Mehmet Erdem Erol Hülagü, Nehir Yüksel, Özlem Şenyol Kocaer, Tanzer Kantık ve Utku Cihan tarafından kurulan Yaya Derneği, İzmir’den sonra Ankara ve İstanbul başta olmak üzere tüm yurtta örgütlenmeyi; ayrıca, 28 ülkeden 41 dernek ve vakfın üye olduğu Uluslararası Yaya Federasyonu’na (IPF), ülkemiz adına üye olmayı hedefliyor.

Hak temelli bir sivil toplum örgütü olarak örgütlenen Yaya Derneği bundan böyle, yayaların; her yaştan ve her cinsiyetten tüm bireylerin, bebek, çocuk ve gençlerin, yaşlı, çocuklu, hamile, engelli ve bisikletlilerle sokak hayvanlarının yol, kaldırım, açık alan ve parklarda; kısacası kentlerin kamusal alanlarında daha kolay, keyifli ve güvenli bir şekilde okula, işe, oyuna, alışverişe gidip yürüyebilmesi amacıyla, ülkemizdeki insan ve hayvan hakları savunuculuğu alanında kendi konusunda faaliyet gösteren tek sivil toplum örgütü olarak yer alıp, yaya hakları mücadelesini yürütmeyi amaçlıyor.

16.04.2018219