Otomobil Çarpması Kaynaklı Ölümler: Hız Limitleri Çok Yüksek

https://newsroom.unsw.edu.au'da Isabelle Dubach imzasıyla yayımlanan, Yaya Derneği için Utku Cihan'ın türkçeleştirdiği makale, "yaya aktivitesi yüksek alanların hız limitleri 30 ila 40 km/saat olarak belirlenmelidir" diyor.

Otomobil Çarpması Kaynaklı Ölümler: Yayanın Yoğun Olduğu Alanlarda Hız Limitleri Çok Yüksek

Yazar: Isabelle Dubach

UNSW’de yapılan yeni bir araştırmaya göre bilim adamları, yüksek yoğunluklu yaya aktivitelerinin olduğu alanlarda, Avustralya’da şuan 50 km/s saat olan Hız limitlerinin 30 km/s veya 40 km/s olmasını önermektedir.

Fotoğraf: Shutterstock.

UNSW Sidney tarafından yapılan araştırmaya göre; yayaların ölüm olasılığını azaltmak amacıyla, yüksek yaya aktivitesi bulunan alanlarda motorlu taşıtların 40 km/s'den daha hızlı gitmelerine izin verilmemelidir, tercihen 30 km/s.

Yüksek yaya aktivitesine sahip alanlar; bir kent merkezinin herhangi bir bölümünü, banliyö ve kır kasabalarındaki yollar boyunca uzanan alışveriş bölgelerini, sabahları yoğun saatlerde ve öğleden sonra öğrencilerin çıkışları sırasında okul önlerindeki yolları ve kalabalık geçiş yollarına sahip spor alanlarını içerir.

ABD Ulusal Bilimler, Mühendislik ve Tıp Akademisi Ulaşım Araştırma Kurulu'nun yıllık toplantısında bulguları sunan UNSW Profesörü Jake Olivier, “Araç kazalarında çarpılan yayalar, dünyadaki en büyük trafik kazaları grubudur ve aşırı hız bu kazaların en büyük faktörüdür” demiştir. Çalışma,  Sidney’deki UNSW ve Belçika’daki UHasselt araştırmacıları tarafından uluslararası işbirliği ile hazırlanmıştır.

Yaklaşık 30 km/saat kadar düşük bir çarpma hızı bile, evinizin çatısından düştüğünüzde yaşayacağınız şeyle aynıdır.

Bununla birlikte, yüksek yaya aktiviteli alanlarındaki araçlar için güvenli hız sınırının ne olması gerektiği konusunda hala çok fazla uluslararası tartışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda belirlenen hız sınırı önerileri büyük ölçüde çeşitlilik göstermektedir.

Profesör Olivier, “Bu nedenle, bir çarpışmada bir yayanın ölme olasılığının farklı hızlarda nasıl değiştiğini görmek istedik ve çalışmamız, içerdiği 37.000'i aşkın yaya hakkındaki veriyle, bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların en büyüğü” dedi.

Çalışmada, bilim adamları, bilinen tahmini etki hızına sahip motorlu taşıt kazalarından kaynaklanan yaya ölümleri veya ciddi yaralanmalarla ilgili verileri bildiren çalışmaları tanımlamak için, dört elektronik veri tabanı taradılar. Daha sonra meta analizleri için altı ülkeden veri içeren 20 çalışmanın verilerini analiz ettiler. Analizler, ölüm riskinin, 28 km/saat'lik bir çarpma hızında % 5, 36 km/saat'te % 10, 57 km/saat'te % 50, 67 km/saat'te % 75 ve 78 km/saat'te % 90'a ulaştığını gösterdi.

Örneğin, bir yayaya 30 km/saat çarpma hızında bir araç çarptığında, ortalama ölüm riski %6'dır. Ancak çarpma hızı 1 km/s oranında arttığında, yaya ölüm oranı ortalama %11 artar. ”diyor, Profesör Olivier.

Hız sınırında seyahat eden bir aracın çarpmadan önce en az %25 oranında yavaşlayacağı varsayılmaktadır. Bu nedenle, yaya aktivitesi yüksek alanların hız limitleri 30 ila 40 km/saat olarak belirlenmelidir.

Araştırmacılar, zayıf görüş bölgelerinde, daha yavaş tepki süreleri nedeniyle, hız sınırlarının daha düşük belirlenmesi gerektiğini belirtmekte ve politika oluşturucuların tüm karayolu kullanıcıları için güvenli olan hızları belirlemelerinin önemini vurgulamaktadır.

UNSW Havacılık Bilimi Okulu’dan Emeritus Profesör Raphael Grzebieta, “Şu anda Avustralya’nın banliyölerinde ve en yüksek yaya yoğunluklu caddelerinde hız limitleri 50 km/saat olarak belirlenmiştir” diyor.

Bu hızda, dikkatli ve duyarlı bir sürücü dahi, geceleri aracın ışığını kısa hüzmeye ayarlamış olarak zayıf aydınlatılmış bir sokakta seyahat ederse, yayayı hiç algılamayacaktır. Çarpma hızı 50 km/saat olacak ve yayayı öldürme riski ortalama %33 civarında olacaktır. Bu etki hızında çarpma, üç katlı bir binanın çatısından düştüğünüzde yaşayacağınız şeyle eşdeğer olur, zar zor hayatta kalabilirsiniz.

Araştırmacılar önerilerinin uluslararası en iyi uygulamalarla uyumlu olduğunu söylüyorlar.

Yüksek aktiviteli alanlar için önerdiğimiz hız limitleri, en düşük yol ölüm oranlarına sahip olan ve yol güvenliğine “Güvenli Sistem Yaklaşımı” uygulayan İsveç, Hollanda ve İngiltere gibi en iyi uygulamalara sahip ülkeler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. 50 km/saat'lik şehir hız limitlerimiz çok fazla yüksek.” diyor Profesör Grzebieta.

Avustralya'da her yıl 100.000 kişiden 5.34'ü, motorlu bir araç çarpması sonucu hayatını kaybetmektedir ve bu oran ile Avustralya, veri sağlayabilen 31 ülke arasında 15. sıradadır. En düşük iki orana sahip olan ülkeler Norveç (2.59) ve İsviçre'dir (2.59).

Çeviri: Utku CİHAN

Orijinal Metin: https://newsroom.unsw.edu.au/news/science-tech/car-crash-deaths-speed-limit-busy-pedestrian-areas-too-high

27.07.20198558